Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Κατασκευάζεται το "Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Νοητική Υστέρηση" - Αυτοψία του Δημάρχου

Αυτοψία στο υπό κατασκευή κτίριο του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας και του Οικοτροφείου των «Μαχητών» (Σύλλογος Γονέων για την Εκπαίδευση, Επαγγελματική Κατάρτιση και Αποκατάσταση Ατόμων με Νοητική Υστέρηση), έκανε το μεσημέρι της Παρασκευής ο Δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς.

Ο Δήμαρχος διαπίστωσε ιδίοις όμμασι την γοργή πορεία των εργασιών κατασκευής και ενημερώθηκε από τον εργολάβο για τις λεπτομέρειες του έργου. 

Ο κ. Δημαράς, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο των εργασιών, τονίζοντας ότι το Κέντρο με την ολοκλήρωσή του, απαντά στο χρόνιο αίτημα των οικογενειών με άτομα που πάσχουν από νοητική στέρηση, δίνοντας λύση στο μείζον ζήτημα της φιλοξενίας παιδιών, αλλά και ενηλίκων. 

Ο Δήμαρχος επεσήμανε ακόμα, ότι το Κέντρο είναι σχεδιασμένο να συνδράμει ως αρωγός στην ενίσχυση της αυτονομίας των ατόμων με νοητική υστέρηση και των οικογενειών τους, ενώ οι ειδικοί επιστήμονες, γιατροί, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί θα προσφέρουν καθημερινά τις υπηρεσίες τους σε μία πολυδύναμη και άρτια οργανωμένη και λειτουργική εγκατάσταση με σύγχρονο εξοπλισμό. 

Υπενθυμίζεται, ότι το έργο θεμελιώθηκε από τον Δήμαρχο κ. Δημαρά τον περασμένο Δεκέμβριο και είναι μια κοινωνική δομή που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, με φορέα υλοποίησής του, τον Δήμο Πατρέων, ο οποίος το ενέταξε και φορέας διαχείρισης οι «Μαχητές».

Ειδικοί επιστήμονες, γιατροί, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί θα προσφέρουν καθημερινά τις υπηρεσίες τους σε μία πολυδύναμη και άρτια οργανωμένη και λειτουργική εγκατάσταση με σύγχρονο εξοπλισμό. Παράλληλα θα εκπονούνται εξατομικευμένα προγράμματα

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 3.986.649 ευρώ. Το κτίριο που θα στεγάσει το Κέντρο και το Οικοτροφείο, κατασκευάζεται σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Κληροδοτήματος Σταθακόπουλου.

Θα στεγάσει το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας δυναμικότητας 50 ατόμων και το οικοτροφείο δυναμικότητας 13 ατόμων.

Προβλέπονται χώροι συνολικού εμβαδού 677,82 τ.μ. ενώ το μεγαλύτερο μέρος των χώρων αυτών (415,19 τ.μ.) έχει τοποθετηθεί στο ισόγειο ώστε να διευκολύνεται η προσπέλαση από τα άτομα με κινητικές αναπηρίες

Το νέο Κέντρο θα είναι σχεδιασμένο να συνδράμει ως αρωγός στην ενίσχυση της αυτονομίας των ατόμων με νοητική υστέρηση και των οικογενειών τους, ενώ οι ειδικοί επιστήμονες, γιατροί, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί θα προσφέρουν καθημερινά τις υπηρεσίες τους σε μία πολυδύναμη και άρτια οργανωμένη και λειτουργική εγκατάσταση με σύγχρονο εξοπλισμό. 

Παράλληλα θα εκπονούνται εξατομικευμένα προγράμματα αποκατάστασης με φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπείες, εργοθεραπείες και γυμναστικές ασκήσεις, σε καθημερινή βάση.